Wyciskarki różnią się od sokowirówek, które są już znane od bardzo dawna. Przede wszystkim dają nam nieporównywalnie lepszy jakościowo sok. Jak działa wyciskarka do soku? Wyciskarka to urządzenie, które przypominać może nieco maszynkę do mielenia.
Posiada wałki ślimakowe, które są bardzo dobrze dopasowane. W pierwszym etapie soku następuje zgniecenie surowca, z którego sok będzie powstawał. Chodzi o to, by w dalszym etapie dało się efektywnie pozyskiwać sok. Drugi etap polega na tym, że rozdrobniony surowiec będzie przechodził przez część miażdżącą, gdzie pod dużym ciśnieniem będzie następowało tłoczenie całej masy. Trzeci etap to moment, w którym lekko mokre części roślin są dociskane na sito. Różnica tkwi w temperaturze Wiele osób zastanawia się co będzie odróżniać wyciskarkę od sokowirówki. Przede wszystkim niższa temperatura soku, ponieważ sprzęt pracuje przy małych obrotach. Do tego mniejszy hałas i najczęściej zdecydowanie mniejsze zużycie energii niż w wirówce.
Istotną różnicą będzie efektywność. Wyciskanie na tego typu urządzeniu jest bardzo efektywne i rzeczywiście resztki są praktycznie suche. Wyciskarki są również tak zbudowane, że łatwo je rozłożyć i umyć. Mycie nie będzie wielkim problemem, a przypadku sokowirówki może być z tym różnie. O jakości soków z wyciskarki Jeśli chodzi o jakość soku to będzie ona zdecydowanie lepsza. Sok nie będzie się napowietrzał i nagrzewał jak przy sokowirówce gdzie na minutę wykonuje się tysiące obrotów. Nie będzie także problemu z pieniącym się sokiem. Ilość obrotów na poziomie poniżej 100 na minutę sprawi, że wyciskarka zachowa wszystkie cenne składniki odżywcze w takim soku.
Ślimaki służyć mogą do wyciskania owoców i warzyw. Większość urządzeń poradzi sobie również bez żadnego problemu z ziarnami pszenicy, trawami czy jęczmieniem, kiełkami i ziołami. Nie ma także problemu z tym, by pracować na twardych warzywach. Niekiedy dostajemy również końcówkę do homogenizacji. Można więc przygotowywać soki czy musy z większej ilości różnorakich warzyw niż to będzie w przypadku sokowirówek. Zrobić można sok z natki, sałaty, kapusty, liści pokrzywy, szpinaku, mleczu czy trawy pszenicznej.
Jeśli chcemy mieć sok nieco gęstszy będzie trzeba używać sitka z większymi oczkami. Bezpieczeństwo Najważniejsze części przygotowywane są z materiałów, które charakteryzują się ogromną wytrzymałością i jednocześnie są odporne na działanie mechaniczne. Oczywiście przygotowuje się urządzenie z zachowaniem staranności o to, by nie było w składzie żadnych części z bisfenolem czy innymi chemicznymi dodatkami. Dobre właściwości dielektryczne oraz odporność na hydrolizę to elementy, na które bardzo często zwraca się również swoją uwagę wybierając wyciskarkę.