Niestety odpowiednie żywienie nie jest obecnie modne i coraz więcej osób o tym zapomina. Teoretycznie wszyscy znamy podstawowe zasady, by nie jest zbyt tłusto, wprowadzać do diety warzywa i owoce oraz jeść małymi porcjami, ale mało kto będzie się do tego stosował.
Oczywiście czasem trudno będzie się tak żywić, ale są takie sytuacje, gdy po prostu nam się nie chce tego robić. Ostatnio jednak zauważalny jest nowy trend. Pojawia się coraz większe zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi i dlatego ludzie zmieniają swoje nastawienie i w codziennej diecie szukają dla siebie zdrowia. Jeśli nie możemy zjeść odpowiedniego posiłku to może dobrze będzie wypić smaczny sok ze świeżych owoców czy warzyw. Jednak kupowanie codziennie jednodniowych soków, by nas zrujnowało. Nie każdego stać na to, by każdego dnia pić kilka szklanek takiego soku. Dlatego lepiej będzie przygotowywać sobie taki napój samodzielnie.
Na rynku dostępne są różnorakie wyciskarki i każdy może spośród nich coś dla siebie wybrać. Zarówno pod kątem jakości jak i ceny na pewno uda się coś znaleźć. Od urządzeń plastikowych za kilkaset złotych po wyciskarki robione w całości ze stali nierdzewnej, które kosztować mogą nawet kilka tysięcy. Urządzenie będzie pozwalało na przygotowywanie smacznego i co najważniejsze zdrowego soku. Jednocześnie trzeba się zastanowić nad sokowirówką, która teoretycznie będzie tańsza, ale za tym idzie jednak gorsza jakość soku, który będziemy otrzymywać. W przypadku sokowirówki zasadą działania będzie siekanie owoców i następnie przy bardzo szybkich obrotach odwirowanie soku od pulpy. Jednocześnie dość dużo soku z części nieposiekanej będziemy tracić a sok nie będzie dobry pod kątem jakości.
W trakcie szybkich obrotów wzrośnie jego temperatura a jednocześnie trzeba się liczyć z tym, że taki sok będzie się utleniał i wartości odżywcze będzie mógł tracić w ten sposób. W sokowirówce nie ma też możliwości pracy z warzywami zielonymi, liściastymi. Taka możliwość jest natomiast możliwa przy wyciskarce. W przypadku wyciskarki mamy urządzenie, które nie rozcina produktu, ale odpowiada za jego tłoczenie z przestrzeni międzykomórkowych tkanki łącznej. Owoc tak naprawdę jest tutaj miażdżony i uzyskuje się sok z kolejnych komórek w niezwykle efektywny sposób. Ogranicza się w przypadku tego urządzenia marnotrawstwo.
Powolne zgniatanie produktów sprawia, że sok nie traci swoich wartości i nawet przez dwie doby nie będzie się rozwarstwiał i może być świeży jak po wyciśnięciu. Dzięki wyciskarce nie trzeba się przejmować obieraniem, ponieważ sok uda się wyciskać praktycznie z każdego warzywa czy owocu. W większości urządzeń jest otwór, który będzie usuwał niewykorzystany produkt. Wyciskarka jest łatwa w czyszczeniu, wystarczy kilka minut, by ją umyć. Kupowanie tańszej sokowirówki daje możliwość pozyskiwania soku ze świeżych warzyw czy owoców, ale nie będzie to sok najwyższej jakości, dlatego ta kwestia musi być wzięta pod uwagę, nim podejmie się decyzje o zakupie konkretnego urządzenia.