Strona główna > Zdrowie > Jak prawidłowo przechowywać soki w firmie

Klienci uwielbiają pić świeże, przygotowane na zamówienie soki owocowe i warzywne. Niestety, podawanie soku prosto z sokowirówki nie zawsze jest efektywne, a nawet możliwe. Przechowywanie świeżego soku może pomóc w szybszej i sprawniejszej obsłudze klientów, bez konieczności rezygnacji z doskonałego produktu. Należy jednak wiedzieć kilka rzeczy o przechowywaniu soków, aby napoje były tak smaczne, orzeźwiające i pożywne, jak to tylko możliwe. Dzięki poniższym wskazówkom dowiesz się, jak prawidłowo przechowywać soki w swojej firmie.

Dlaczego prawidłowe przechowywanie jest ważne

Świeży sok ma najwięcej wartości odżywczych, gdy pije się go zaraz po przyrządzeniu. Dlatego właśnie klienci uwielbiają chodzić do barów sokowych i innych miejsc, w których soki są przygotowywane i podawane na miejscu. Z upływem czasu przeciwutleniacze i enzymy - dwa kluczowe składniki odżywcze, które otrzymujemy ze świeżego soku - tracą swoją moc. Należy również pamiętać, że świeże soki nie są poddawane pasteryzacji, jak soki kupowane w sklepach, co prowadzi do szybszego zanieczyszczenia.

Przedsiębiorstwa, które stosują odpowiednie techniki przechowywania, mogą zmaksymalizować zapasy i ograniczyć marnotrawstwo, co z kolei prowadzi do bardziej dochodowych i zrównoważonych praktyk biznesowych. Ponadto, możliwość bezpiecznego przechowywania soków pomaga firmom zarządzać większym ruchem klientów, jednocześnie oferując szybką i przyjazną obsługę.

Znaj swoją linię czasową

Przedsiębiorstwa muszą wiedzieć, kiedy należy przechowywać soki i jak długo należy je przechowywać. Te informacje pomogą firmie w ustaleniu najlepszych praktyk i wytycznych, które zapewnią bezpieczeństwo produktów. Jeśli planujesz przechowywanie soku, zrób to natychmiast po jego przygotowaniu. Chociaż istnieją niewielkie różnice w długości okresu przechowywania soków, prawie wszystkie rodzaje świeżych soków można przechowywać do 48 godzin. Nigdy nie przechowuj świeżego soku dłużej niż 72 godziny, ponieważ zniszczy to składniki odżywcze i smak produktu.

Pro-rada: produkty, które są odporne na niższe temperatury, takie jak truskawki i banany, mają tendencję do dłuższego przechowywania. To samo dotyczy produktów o niskiej kwasowości, takich jak jabłka czy ogórki.

Używaj odpowiedniego pojemnika

Kluczowym elementem prawidłowego przechowywania soków w firmie jest używanie hermetycznych pojemników. Materiał, z którego są wykonane, również ma znaczenie. Szkło zapewnia lepsze uszczelnienie i zmniejsza poziom utleniania, dzięki czemu sok dłużej zachowuje świeżość. Jeśli Twoja firma zdecyduje się na przechowywanie w plastiku, pamiętaj, aby używać plastikowych pojemników wysokiej jakości, bezpiecznych dla żywności.

Juicernet wie, że właściwe techniki przechowywania są tylko jednym z elementów drogi do sukcesu Twojej firmy. Chcemy być z Tobą na każdym etapie tej drogi. Dzięki fachowej wiedzy na temat wyciskania soków oraz kompleksowej gwarancji i planom serwisowym na każdy produkt z naszej kolekcji, Juicernet jest po to, aby pomóc Ci odnieść sukces. Wynieś swoją firmę na nowe wyżyny, przeglądając nasze sokowirówki do trzciny cukrowej na sprzedaż i inne wyjątkowe produkty Juicernet.