Strona główna > Świeżo wyciskane soki > Jak znaleźć owoce idealne do stworzenia soku?

Lista owoców, po które warto sięgnąć chcąc przygotować naprawdę smaczny sok jest imponująca. Co więcej, niemal każdy charakteryzuje się nie tylko ciekawym smakiem, ale i właściwościami prozdrowotnymi, co sprawia, że trudno ignorować ich znaczenie.

dobre dojrzałe winogrono Jednym z najpopularniejszych owoców trafiających do wyciskarek i sokowirówek są winogrona, choć należy pamiętać o tym, aby w centrum naszej uwagi znajdowały się przede wszystkim owoce pulchne i niepomarszczone. Nie powinien też wyciekać z nich sok, a gwarantem ich wysokiej jakości jest ich solidne trzymanie się łodygi.

Jeśli zależy nam na owocu, który charakteryzuje się nie tylko ciekawym smakiem, ale również zapachem, w centrum naszego zainteresowania powinno się znaleźć mango. Czasem rozpoznanie dojrzałego owocu nie jest łatwe, warto więc pamiętać, że niedojrzałe mango nie ma intensywnego zapachu, a w skrajnych przypadkach w ogóle go nie wydziela.

awokado i mango na sok Innym ciekawym owocem jest awokado, jeśli więc marzymy o soku z jego udziałem, do gustu powinny przypaść nam przede wszystkim owoce, dla których typowa jest ciemnobrązowa skóra. Jasnozielona skórka może wyglądać dość apetycznie, informuje nas jednak przede wszystkim o tym, że nie mamy do czynienia z przesadnie świeżym owocem.

Jeśli wybieramy kiwi, najskuteczniejszym sposobem ich testowania jest przytrzymanie  kciukiem i palcem wskazującym owocu, a następnie delikatne ściśnięcie. Jeśli owoc jest słodki, powinniśmy liczyć na jego delikatne ustępowanie właśnie pod wpływem nacisku z naszej strony.

jak rozpoznać zdrowe cytryny? Z kolei idealna cytryna jest stosunkowo ciężka, choć na uwagę zasługuje również to, że ma dość gładką i wilgotną skórkę. Znalezienie dojrzałego owocu powinno mieć dla nas duże znaczenie między innymi dlatego, że właśnie w jego składzie antyutleniacze znajdują się w największej ilości.

Dość ciężki powinien być również arbuz, choć nie jest to jedyny wyznacznik jego przydatności. Na uwagę zasługuje również charakterystyczna dla niego stosunkowo gładka skóra, alarmować ma zaś nie tylko skóra zbyt jasna, ale również przesadnie ciemna. Miejsce, które wyraźnie różni się kolorem od reszty owocu także powinno budzić naszą uwagę. Najlepiej jeśli jest w odcieniu białym lub kremowym.