Zdrowotna wartość soków świeżo wyciskanych będzie dużo większa niż soków z kartonu. Wyciskane na świeżo soki nie mają barwników, konserwantów. Popularne soki w kartonach najczęściej będą dodatkowo słodzone i często rozcieńczone wodą.
Sok, który kupujemy w sklepie w wielu przypadkach będzie przygotowywany z koncentratu zagęszczonego, który zostaje rozcieńczony wodą. Sok, który tak jest przygotowywany będzie również pasteryzowany i dlatego wysoka temperatura będzie zabijać cenne składniki. Skład soku będzie można oczywiście sprawdzić, ale nie będzie się dało sprawdzić warunków, w jakich sok jest przygotowywany. Soki tworzone w zakładach przetwórczych często mają szkodliwe zanieczyszczenia. Dodatkowo owoce, które są przeznaczone do ich przygotowywania najczęściej są niskiej jakości. Powszechną praktyką będzie tworzenie artykułów ze spadów a wiec owoców uszkodzonych i nieco zgniłych, które do normalnej sprzedaży nie mogą trafić.Kupowanie takich soków jest więc jak loteria i złych losów jest tam zdecydowanie więcej.
Sprzęt do produkcji domowych soków
Wyciskarka to urządzenie, które będzie oddzielać włóknistą masę od tego co wchodzi w skład surowców. Zaletą wyciskarki będzie to, że poradzi sobie doskonale również z takimi produktami, które często jest przerobić. Chodzi między innymi o surowce twarde oraz warzywa liściaste. Wybrać można urządzenia, które obsługuje się ręcznie jak i takie w wersji elektronicznej. Ta druga opcja jest skuteczniejsza w swojej pracy i daje nam więcej pozytywnych efektów.
Sokowirówka będzie mniej efektywna w swojej pracy niż wyciskarka. Najpierw przeciera składniki a potem je odwirowuje i oddziela w ten sposób sok od masy. Następnie jednak trzeba ją bardzo dokładnie czyścić, dlatego dobrze się tutaj sprawdzi jedynie przy niewielkiej ilości surowców. Sposób działania sprawia jednak, że cenne składniki w trakcie pracy urządzenia mogą być niszczone. Soki tak przygotowywane najczęściej mają mniejsza wartość odżywczą niż w przypadku wykorzystywania wyciskarki. Sok z sokowirówki często jest mocno spieniony a to nie wszystkim będzie odpowiadać.
Do produkcji soków będzie można używać również blendera. Urządzenie takie jest tańsze niż sokowirówka oraz wyciskarka, ale wymagać może większego wysiłku i dokładności przy przygotowywaniu napojów i posiłków. używając blendera można przerobić składniki na gęstą masę, która ma jednolitą konsystencję. Nadaje się ona do przygotowywania soków, musów, koktajli. Niestety tak jak sokowirówka nie będzie skuteczna przy liściastych warzywach. Widać więc wyraźnie, że w tych wszystkich zestawieniach najlepiej wypadają zawsze wyciskarki.